نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
مرا به خاطر بسپار
لوگوتراپی رویکردی درمانی است که به افراد کمک میکند معنای زندگیشان را پیدا کنند. این روش نوعی رواندرمانی است که بر آینده و توانایی افراد برای تحمل سختیها و رنجها از طریق جستوجوی هدف متمرکز است. لوگوتراپی جنبههای فیزیکی، روانی و روحی انسان را با توجه به عملکرد او بررسی میکند.
ویکتور فرانکل، متخصص مغز و اعصاب و روانپزشک، پدر معنادرمانی نام گرفته است. او پس از اینکه در دهه ۱۹۴۰ از اردوگاههای کار اجباری نازیها جان سالم به در برد، رویکرد لوگوتراپی را توسعه داد. فرانکل تجربیات و نظریههایش در این زمینه را در کتاب «انسان در جستجوی معنا» نوشته است. به عقیده او، زندگی حتی در بدترین شرایط میتواند معنا داشته باشد و انگیزه زندگی از یافتن همین معنا میآید.
همهچیز را میتوان از انسان گرفت جز یک چیز: آخرین آزادیهای انسانیاش برای انتخاب نگرش تحت هر شرایط خاص. – ویکتور فرانکل
همهچیز را میتوان از انسان گرفت جز یک چیز: آخرین آزادیهای انسانیاش برای انتخاب نگرش تحت هر شرایط خاص.
– ویکتور فرانکل
این عقیده بر اساس تجربیات او در اردوگاههای کار اجباری و یافتن معنای زندگی از طریق رنج بود. فرانکل معتقد بود که وقتی دیگر نمیتوانیم موقعیتی را تغییر دهیم، مجبور میشویم خودمان را تغییر دهیم.
فرانکل معتقد بود که میتوان رنج را به پیروزی و موفقیت تبدیل کرد. او احساس گناه را فرصتی برای تغییر خود و بهترشدن میدانست. بنابراین میتوانیم بگوییم هدف لوگوتراپی کمک به ما برای استفاده بهتر از منابع معنویمان برای مقاومت در برابر ناملایمات است.
۳ تکنیک در نظر گرفتهشده برای کمک به این فرایند عبارتاند از:
هدف این تکنیک پرتکردن حواس شما از خودتان است تا کمتر ذهنتان درگیر مشکل یا نگرانیتان باشد.
نیت متناقض یعنی آرزوی چیزی را کنید که بیش از همه از آن میترسید. مثلا اگر میترسید که احمق به نظر برسید، این تکنیک تشویقتان میکند که عمدا احمقانه رفتار کنید. وقتی قصد دارید تا حد امکان احمقانه رفتار کنید، ترس شما از بین میرود.
مشاهده بهترین روانشناسان
گفتوگوی سقراطی ابزاری است که به شما کمک میکند با تفسیر گفتههای خودتان به خودشناسی برسید. در طول گفتوگوی سقراطی، درمانگر به حرفهایتان گوش میدهد و با اشاره به الگوهای کلماتی که بیان میکنید، به شما کمک میکند معنی آنها را بفهمید.
برخی شواهد نشان میدهند که پیداکردن معنای زندگی با سلامت روانی بهتر ارتباط دارد. لوگوتراپی میتواند این زمینهها به کار رود:
فرانکل معتقد بود که بسیاری از بیماریها یا مسائل مربوط به سلامت روان نوعی اضطراب وجودی پنهان هستند. بهعقیده او بیشتر مردم با کمبود معنا یا «خلأ وجودی» دستوپنجه نرم میکنند. معنا درمانی به افراد کمک میکند آن معنا را کشف کنند و احساس اضطراب را کاهش دهند.
لوگوتراپی میتواند تابآوری یا توانایی مقاومت در برابر ناملایمات، استرس و سختیها را بهبود بخشد. شاید دلیلش مهارتهایی باشند که این شیوه درمان افراد را تشویق به تقویتشان میکند، مهارتهایی مانند:
به نظر میرسد داشتن معنا یا هدف در زندگی (یا جستوجوی معنا) با سلامت کلی،شادی و رضایت از زندگی مرتبط است. همچنین میتواند تأثیری مثبت بر انعطافپذیری شما داشته باشد.
معنادرمانی میتواند در موارد زیر مؤثر باشد:
در حالی که معنادرمانی ذاتا جنبه مذهبی ندارد، بر مفاهیم معنوی و فلسفی متمرکز است و برای افرادی که در سطح معنوی احساس گمگشتگی یا نارضایتی میکنند، مفید است.
بسیاری از افراد با این رویکرد آرامش پیدا میکنند، اما اگر شما فردی روحانی یا فلسفی نیستید، ممکن است برای بهکارگیری این روش با مشکلاتی مواجه شوید. همچنین اگر احساس میکنید معنای زندگیتان را درک میکنید یا مشکلات شما ماهیت وجودی ندارند، شاید این شیوه درمان برای شما مناسب نباشد.
لوگوتراپی ممکن است بهعنوان درمانی اولیه ارائه شود یا اصول آن با شکل دیگری از درمان ترکیب شوند. لوگوتراپی را میتوان حضوری یا آنلاین و فردی یا گروهی انجام داد.
در طول جلسات، درمانگر اصول معنادرمانی را به شما آموزش میدهد. نمونهای از این اصول عبارتاند از:
اگر به لوگوتراپی علاقهمند هستید اما مطمئن نیستید که میخواهید درمان رسمی را دنبال کنید یا نه، میتوانید یاد بگیرید برخی از مفاهیم اصلی را در زندگی روزمره خود به کار ببرید. مثلا میتوانید این کارها را امتحان کنید:
مطالعات نشان دادهاند معنادرمانی میتواند نقش مکمل داشته باشد و در ترکیب با شیوههای درمانی دیگر استفاده شود و مفید باشد.
اینکه درک کنیم زندگی حتی در بدترین شرایط هم میتواند معنا داشته باشد و انگیزه زندگی ما از یافتن همین معنا میآید.
خیر، معنادرمانی ذاتا جنبه مذهبی ندارد، اما بر مفاهیم معنوی و فلسفی متمرکز است.
لوگوتراپی میتواند به ما کمک کند در برابر ناملایمات، استرس و سختیها مقاومت بیشتری داشته باشیم و از شرایط سخت راحتتر عبور کنیم.
Δ